PVC prozori sastavni su dio novogradnji i sve su više zastupljeni na starije građenim objektima zbog svojih odličnih karakteristika. PVC prozori dolaze na tržište u minimalno 60 boja, različitih su oblika, pa osim što imaju mnoge važne tehničke karakteristike, mogu definitvno dati posebnost Vašem interijeru.

pvc_01

KARAKTERISTIKE PVC PROZORA:

  • odlična prvenstveno toplinska i zvučna izolacija
  • dugotrajni su, za sad imamo iskustvo preko 20 godina
  • savršeni su za održavanje
  • brzo se montiraju
  • ekološki su prihvatljivi

 

PVC PROZORI SASTOJE SE OD 4 GLAVNA ELEMENTA:

PVC profili izrađeni su od posebne vrste plastike – polivinil klorida. Pri proizvodnji se PVC profilima dodaju aditivi koji služe za dodatno poboljšanje njihovih svojstava – bjeline, glatkoće, otpornosti na UV zrake, elastičnost, čvrstoću. Nisu svi PVC profili jednaki. Razlikuju se po broju komora, broju brtvi, dubini ugradnje i debljini vanjske stijenke profila. Izolacijska svojstva prozora su bolja što je veći broj komora i veća ugradbena dubina.

Okovi određuju način otvaranja PVC prozora. Ovisno korištenoj vrsti okova PVC prozori se mogu na kipu otvoriti samo u jednom, ili u više stupnjeva. Okovi se također koriste i kao dodatna sigurnosna zaštita od provalnika. PVC prozori s kvalitetnim okovima neće se brzo rasklimati, već će se dugi niz godina bez poteškoća otvarati i zatvarati.

Brtve na PVC prozorima imaju funkciju zaštite. Brtve štite PVC prozore od ulaska prašine, vode, vjetra, buke… Najčešći su sustavi s 2 brtve, ali sve je češća pojava izrade sustava s 3 brtve. U takvim sustavima najvažnija je srednja brtva, koja pruža dodatnu zaštitu u teškim vremenskim uvjetima.

Posebnu pažnju pri kupnji PVC prozora obratite na staklo. Prozori standardno dolaze sa dvostrukim ili trostrukim IZO staklima. Kako bi se poboljšala toplinska izolacija, u međupostor između stakala se dodaje inertni plin. Kod toplinske izolacije stakala koristi se i Low-e premaz. Na takvo staklo nanesen je oku nevidljiv tanki premaz metala. Ono istovremeno reflektira toplinu i propušta svjetlost te na taj način značajno pridonosi očuvanju topline.